Article Index

 mechelse kerjeuze 85 jong 2

Inleiding

Alles begon begon met nen oproep op de Wespsite om wat straffe Wespstoten en de daaropvolgende feedback van oud-Wesper Jan Somers, bestuurslid van De Wesp, periode 1960-64. Enige dagen later bezorgde oud-praeses Jan Vermeiren me een zestal loodzware, stofferige kartonnen dozen met daarin een heleboel grauwe en muf ruikende mappen, de één al wat minder geordend dan de ander. Na enig speurwerk in dat vergeelde, rommelige, onoverzichtelijke en lang vergeten Wesparchief -een stofbril en een zuurstofmasker ware handig geweest- beseften wij haast gelijk welk een schat aan informatie we in handen hadden, gaande van de jaren stillekes tot en met de dag van vandaag.

 mechelse kerjeuze carnaval bal

Neuzend in de massa's brieven, krabbels, uitnodigingen, affiches, foto's, rekeningen, krantenartikels, tekeningen, prullaria, etc. zijn we in een vlaag van zinsverbijstering begonnen om wat ordening in die chaos te brengen. Zodoende groeide bij haar ook de idee om de ganse santekraam opnieuw tot leven te wekken in een soort van digitaal Wesparchief en meteen ook een adressen-&-gegevenlijst samen te stellen. Week na week, maand na maand dook 'ons ma' in 't archief en noteerde ze minutieus elke naam, elk adres, elk telefoonnummer en iedere vingerwijzing die ze tegenkwam om nadien achter de (digitale) schermen en via 't KVIM-register op zoek te gaan naar al die onbekende oud-Wespers, hun verhalen, hun anecdotes. Met succes !!!

Ingedeeld in verschillende perioden en met de regelmaat van een klok, die af en toe wel eens hapert, heeft ze de Wespgeschiedenis in tekstjes gegoten en zet ik die schrijfsels als een soort van vervolgverhaal online in DEN TIJD VAN TOEN.

Ordenen en lezen, uitpluizen en optekenen, oud-commilitones opsnorren en ontbrekende archiefstukken bijeen sprokkelen, ... Onze joint venture zal wellicht heel wat jaartjes vergen, maar nooit ofte nimmer mag de goeie ouwe tijd van de Wespers en hun reilen en zeilen vergeten worden. Het is ons erfgoed van weleer en dus veel te waardevol om d'er niets mee te doen.

Kevin Puttemans, WespMaster De Wesp, 2001-02

spinserbalk laatste