Dit zijn natuurlijk vanzelfsprekende Tips. Voor meer info click (HIER)

Iedereen heeft zijn eigen manier van studeren. Ik geef toch graag een aantal algemene tips die ervoor kunnen zorgen dat het leren nog vlotter verloopt!

  • Maak een goede planning, voor elk deel van de dag, met de vrije tijd en pauzes erbij.
  • Bekijk wanneer je het best kan studeren, 's morgens, 's middags of 's avonds. Niet iedereen kan zich op hetzelfde moment goed concentreren.  
  • Na elk uur studeren kan je een vijftal minuutjes pauze nemen.
  • Na 2 blokken van een uur heb je een langere pauze verdiend.
  • Probeer in een rustige omgeving te studeren.
  • Probeer echt geïnteresseerd te zijn in wat je leest/leert, ook al boeit het onderwerp je niet echt. Als je de interessante dingen naar boven haalt, dan kun je de informatie veel beter onthouden.
  • Neem voordat je begint alles even door, zodat je weet wat je gaat lezen en hoe de structuur eruit ziet.
  • Ga vervolgens heel gedetailleerd de stof doornemen.
  • Als je de teksten hebt doorgelezen, laat deze dan even bezinken. Probeer er even over na te denken. Probeer het te verbinden aan een eerder hoofdstuk.
  • Maak schema's van de te bestuderen tekst

 

 

Zeker doen zeker niet doen
Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Elke letter vanbuiten proberen te leren.
Probeer te begrijpen wat er nu juist staat. Schrijf het eens op in je eigen woorden. Weet je niet wat een woord betekent? Zoek het op in een woordenboek! Leren zonder nadenken. Als je dit doet, is de kans klein dat je op een toets denkvragen kan beantwoorden.
Toets tijdens het studeren je kennis door vragen te stellen aan jezelf. Schrijf tijdens het leren vragen op waarvan je denkt dat de leerkracht ze kan stellen. Bij wijze van herhaling beantwoord je ze als je klaar bent met leren.  Snel denken dat je het wel zo'n beetje kent. Dit is niet goed genoeg! Je moet de leerstof grondig kennen.
 Stel haalbare doelen als je een schema maakt. Jezelf overschatten. Doe dit nooit! Begin op tijd met studeren. Heb je nog wat tijd over? Des te beter!

 

 

 Concentratie tips

 

 

De leerstof moet je hoe dan ook kennen. Je kan dus beter zorgen dat je er zo snel mogelijk aan begint. Eigenlijk is het simpel: hoe meer concentratie, hoe sneller je klaar bent. Als je sneller klaar bent, betekent dit ook dat je de leerstof beter kent EN dat je sneller iets anders kan gaan doen! Concentratie betekent dus tijdwinst!

 

Zeter doen Zeker niet doen 
Beperk afleiding, ruim op en zet je gsm EN computer UIT! Eventueel kan je ook zorgen voor een 'niet storen' bordje aan de deur. Naar je blad staren en wachten op wat zich aandient (vriend of vriendin, e-mail, gsm,..)
Wissel studietijd en vrije tijd af: organiseer je tijd. Geniet van je vrije tijd, maar start hierna meteen met studeren!

Stuurloos zijn: aan vrije tijd denken tijdens het studeren en andersom

Wanneer je je aandacht voelt wegglippen, zet je dan recht en lees een stukje hardop of begin de leerstof over te schrijven. Probeer het echt interessant te vinden. Zeggen: "Ik MOET mij concentreren". Dit werkt niet, want dan denk je aan concentreren en niet aan studeren.
Wees actief: zoek uit wat jou helpt bij het studeren ('s avonds of 's morgens leren? hoe? hardop leren of schrijven wat je leert? Je hulpeloos gedragen, dingen zeggen als: “Het komt door anderen”, “Zo ben ik nu eenmaal”, “Morgen begin ik”.

 

Nog andere Tips? (click op de titels)

Wanneer studeren

Wiskunde

Planing

Examens

Beginnen aan een examen

Examens Afleggen

Presenteren

 

Met alle dank aan  Ilse Vandermeulen

 

spinserbalk laatste